Någon som sysslar med paramotor?

Ett ställe för att mingla och prata om det ena och det andra. Alla ämnen är tillåtna... dock med god etik som moderator.
Användarvisningsbild
Undersky
Moderator
Inlägg: 4213
Blev medlem: 2003-okt-23 14:50
Ort: Eskilstuna
Kontakt:

Någon som sysslar med paramotor?

Inläggav Undersky » 2011-dec-03 11:57

Har blivit jävligt intresserad av paramotorflygning och hoppas kunna köpa en nu i sommar. Tänkte bara kolla om det är någon här som sysslar med detta. Man har ju en hel del frågor, särskilt gällande svenska regler, som jag tycker kan vara lite svårt att hitta på nätet.

För er som inte vet vad det är:

http://vimeo.com/26750265

http://sv.wikipedia.org/wiki/Paramotor

CasperN
Inlägg: 1
Blev medlem: 2008-okt-08 3:00

Re: Någon som sysslar med paramotor?

Inläggav CasperN » 2011-dec-03 22:03

Hej Undersky!
Jag började flyga förra året men tog en liten paus i år.
Reglerna är kort och gott, gå en kurs, fixa licens. då får du reda på allt som gäller. kostade ca 13-14k för en kurs, utrustning kan man få bra billigt på blocket eller nytt för ca 75k.

Det är en mäktig känsla att flyga paramotor, att flyga är superlätt, att landa lika så, att starta kräver en hel del kraft och smärtsamt slit. Sen är det en hel del med säkerhetstänk, och det är som med allt annat som är farligt. Man tar inga risker, och man flyger i vackert väder, och när det är rätt termik för ens kunskaper.

Ska du börja flyga så gå en kurs på våren, så du har sommaren att flyga på. Köp egen utrustning så du kan balansträna extra på marken med skärmen. När man börjar kursen så börjar man precis som för skärmflygning, man börjar med backträning, dvs springer utför en backe med en gammal skärm man lånar. det är lite skoj, för detta är något av det allra första man får göra, innan teori.

För dig som vill börja flyga men som väntar på kurstillfälle, börja läsa om mikrometeorologi, alltså hur vinden påverkas i en närhet av där du flyger. Detta är viktigt för säkerhet, man vill inte flyga bakom höga träd och där turbulens finns.

Som regel ska man inte flyga lägre än 300 meter över bebyggelse, inte över djurhagar, och inte på samma ställe flera gr så det stör folk. En paramotor är relativt tyst, men det finns alltid folk som retar sig på dem. Sen ska man inte flyga där det finns flygplan, inte genom moln där det finns risk att andra flygplan inte ser dig osv. Säkerhet är en stor del av flygning.
Trots detta så behöver man ofta inte mer än 10 tränings tillfällen för att bli godkänd, så det är både det snabbaste sättet att lära sig flyga, samt det billigaste.

Det bör nämnas att det är mycket fysiskt krävande att starta, tungt som fan! man ska springa med 30-40kg packning på ryggen, allt vad man bara kan, samt balansera, gör du allt rätt direkt, då lyfter du på 10 meter, gör du minsta lilla fel, kommer du inte upp. Gör du fel 5 gr, då packar du ihop och åker hem pga utmattning. Som träning är det inte fel att gå en promenad regelbundet med en överdrivet packad ryggsäck, det hjälper att vänja axlarna för att underlätta starter. Annars är det bekvämt att flyga paramotor, man sitter skönt, och vart man än tittar så är det bara luft.
man tittar upp, ser sin skärm, tittar ned, ser trätoppar, flyger över vägar och ser biltak, flyger lågt över små vattendrag och stiger med enkelt tryck på gasen i handen.

Jag rekommenderar alla som har sunt förnuft och god fysik, samt en slant över att börja flyga paramotor, det är en häftig känsla, det är vackert, och om man sköter sig, ganska odramatiskt.
Man ser många extremsportsvideos på nätet där de pressar enorma gkrafter, men detta är absolut inget man behöver göra. Det kan dock nämnas att det går att uppnå väldigt höga krafter för den som nu är ute efter detta, långt mer än många människor klarar av innan de svimmar.

Det var lite kort o gott, men som sagt går man en kurs så löser sig allt och alla frågor, det enda kravet är att man klarar av det fysiskt för att börja flyga.

Användarvisningsbild
Undersky
Moderator
Inlägg: 4213
Blev medlem: 2003-okt-23 14:50
Ort: Eskilstuna
Kontakt:

Re: Någon som sysslar med paramotor?

Inläggav Undersky » 2011-dec-04 3:27

Jättekul att du skrev så mycket, verkligen! Det uppskattas!

Förstår att det kan vara utmattande att springa med all utrustning på ryggen. Får komma igång med gymmandet snart igen och öva upp mig så man kanske är lite i form till sommaren iaf =) Tipset med att gå med en "överpackad" ryggsäck ska jag verkligen ta till mig.

Planen är att gå utbildningen någon gång i vår, precis som du säger, för att sen ha sommaren på oss (vi är två st som tänkte börja) att prova olika motorer och skärmar och slutligen köpa egen utrustning. Hoppas vi ses i luften framåt semestern i sommar =)


Återgå till "Det fria ordet"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 7 och 0 gäster