3d ett framtids yrke?

Ett ställe för att mingla och prata om det ena och det andra. Alla ämnen är tillåtna... dock med god etik som moderator.
Louise87
Inlägg: 5
Blev medlem: 2016-aug-18 5:51

3d ett framtids yrke?

Inläggav Louise87 » 2016-aug-18 6:03

Hej! Jag står inför ett dilemma. Jag ska läsa vidare efter min högskoleutbildning. Har läst 3 år med inriktning design och arkitektur och har testat att jobba som 3d artist på ett inrednings företag och har känt jättestarkt det är vad jag vill göra. Men jag tvekar på grund av hur arbets tillfällena ser ut då jag vet det är få jobb som annonseras ut och konkurrens är så tuff. Jag måste välja rätt oxå då jag bara har 2 år kvar att ta ut studie medel från CSN och läser jag 3d är det 2 år jag kommer studera. Kan någon som jobbar som 3d artist idag komma med lite goda råd om vad som krävs för att lyckas i 3d branschen och om det är värt det.

Användarvisningsbild
Peder K
Moderator
Inlägg: 1440
Blev medlem: 2005-jan-03 16:46
Kontakt:

Re: 3d ett framtids yrke?

Inläggav Peder K » 2016-aug-24 12:43

Hej Louise!

Jag skulle säga att 3d är ett framtidsyrke i allra högsta grad. Det sagt är det precis som du säger. Ganska få jobb och hård konkurrens. För att lyckas behöver du arbeta fram en bra portfolio som kommer hjälpa dig att få in foten i branchen. Förhoppningsvis förstår skolan du kanske väljer detta och hjälper dig :)

Annars är det bara hårt målinriktat jobb som gäller. Försök att tidigt bestämma dig för vad inom 3d du vill göra (spel, visualisering, tillverkning osv) på så sätt kommer din portfolio bli starkare.

iMacKalle
Inlägg: 6
Blev medlem: 2016-jun-29 16:47

Re: 3d ett framtids yrke?

Inläggav iMacKalle » 2016-aug-24 15:33

Hej Louise. Jag håller absolut med Peder K och så får man vänner för livet.

Jag har beställt tid hos tandläkaren och för att hon skall fatta vad jag vill ha gjort har jag tillverkat en Cartoon med fina vackra tänder. Så hon vet.
https://s4.postimg.org/48rbd0vz1/Doris_Eye_4.png

Användarvisningsbild
Fires
Inlägg: 2
Blev medlem: 2016-aug-26 17:47
Ort: Linköping
Kontakt:

Re: 3d ett framtids yrke?

Inläggav Fires » 2016-sep-11 20:13

Hej!

Jag tycker också att det lönar sig att följa sina drömmar. Jag förstår varför du oroar dig över arbetsmöjligheterna, men teknik är det som den moderna världen bygger sig på. Det finns säkert arbetsplatser om man bara orkar bemöda sig att leta.

Om det inte råkar finnas arbetsplatser just för stunden, så kan man ju prova på företagsverksamhet. Jag började själv som freelancer och nu har jag mitt eget företag. Oroa dig alltså inte, allt ordnar sig nog.

Louise87
Inlägg: 5
Blev medlem: 2016-aug-18 5:51

Re: 3d ett framtids yrke?

Inläggav Louise87 » 2016-okt-04 0:29

Hej! Tack så mycket för svar! Har missat gå in här på ett tag så såg det nu. Jag försöker lägga jobb stressen åt sidan och tänka vad jag vill göra istället men inte lätt när man har 2 små barn att ta hand om. Men jag kommer i slutändan välja det som känns rätt för mig det vet jag. Tror även framtiden väntar många spännande jobb där kunskap inom 3d är på framkanten.

Louise87
Inlägg: 5
Blev medlem: 2016-aug-18 5:51

Re: 3d ett framtids yrke?

Inläggav Louise87 » 2016-okt-04 0:32

Jag glömde fråga skulle någon vilja skriva vad ni inriktar er att jobba med inom 3d? Jag är intresserad av att jobba med visualisering mot arkitektur och inredning. Är det någon som jobbar med det och kan berätta lite om hur ert jobb är?

Användarvisningsbild
Emil
Inlägg: 192
Blev medlem: 2006-dec-24 14:29
Kontakt:

Re: 3d ett framtids yrke?

Inläggav Emil » 2016-okt-13 14:25

På facebook finns det en publik grupp som heter Sweviz.., där finns det ett bra gäng med arkitektvisualiserare som säkert svarar på dina funderingar. Själv har jag jobbat som 3D generalist med för lite fokus på arkitektur för att våga svara på nån fråga du har men är säker på att du får bra respons där!
Emil Meiton
3D Generalist / Interactive Art director
http://www.faworks.se

Användarvisningsbild
Matilda_J
Inlägg: 4
Blev medlem: 2016-aug-01 17:37
Ort: Ystad
Kontakt:

Re: 3d ett framtids yrke?

Inläggav Matilda_J » 2016-okt-22 15:37

Kort sagt, allt jag hört säger att du måste leva, andas och drömma om 3D för att du ska kunna få en plats i branschen idag, om inte så kommer det 1000 andra som är villiga att göra det.

grinder
Inlägg: 46
Blev medlem: 2011-feb-18 13:07

Re: 3d ett framtids yrke?

Inläggav grinder » 2016-dec-10 20:15

Jag är 38 och jag märker att jag är för gammal för att arbeta med 3d i branschen idag. Dels för att jag är för dyr att anställa, samt att men också för att så många kan 3d samt att väldigt många gör 3d jobb där dom gör det för att "det är kul" åt någon sniken jävel. Personligen sitter jag med 3d ungefär 6 timmar varje dag utöver arbetstid. När jag inte har jobb, så sitter jag mellan 8 till 14 timmar per dygn enbart grafik och 3d. Jag har ingen familj etc så jag kan lägga ned den tiden.

Jag lär mig nya programvaror och kan de flesta mjukvarorna, och ändå kommer det varje år ut nya hela tiden och till råga på det krävs det att du kan programmera också. Specifikt inom app och spelbranschen. Kan du programmera shaders ect, sätta ihop scener i unity så har du lättare att få jobb än om du t.ex är duktig på att modellera. Då man som generalist som är bäst på allt är de mest eftertraktade och uppenbarligen fins det 1000 sådana som gärna jobbar för 20kr timman.

Ingen är idag vidare intresserad av en 3d grafiker som är duktig på 1 sak om vi inte snackar om företag med 4000 anställda då du kanske kan komma undan att vara skillad på 1 sak.

Som 3d artist ska du framförallt bara grym på att animera, framför allt rigga när du siktar in dig på spel. Bland det absolut tråkigaste i branchen utan tvekan. Personligen uvmappar jag hipolys modeller på x miljoner än att rigga.
dynamics, effekter, partiklar, fysik, shaders.

Men vad jag hela tiden fått höra är att kodning är något som hela tiden önskas, så pass mycket att det börjar bli ett krav. Så jag skulle säga lägg dom två åren på kodning, c++, java, c ect. bättre och va lite noob på 3d sen bättre på kodning då du har större chans att jobba mer på interactiva project samt kunna ta fler jobb som t.ex tools kodare, shader ect.

För 3d är skitlätt idag att lära sig, köp ett en månads konto på pluralsight och tanka ned allt. Sen nöter du en tutorial per kväll i en månad. tar en paus och leker 1 månad och upprepa processen tills du får jobbet.

Att studera 3d på högskola är helt meningslöst då du 1:utsätts för grupper där du tvingas att samarbeta med människor du annars aldrig skulle sätta din fot nära, utdaterad utlärningsinformation ect blandat med poänglösa föredrag om fluffifluff och konstnärlig kreativitet och totalt utelämnar den affärsida som är skitviktig att du har i bagaget när du väl examineras.. och det har inget värde alls. Samt att inget företag bryr sig om vad du studerat. Dom bryr sig mer om vad och när du levererar och om du är en följare eller inte.

På de företag ja arbetat på har inställningen varit som 3d grafiker, att man bara ska hålla käften och arbeta. Det har väl varit något enstaka ställe som varit mer positivt inställda till hantverket men iregel så är det ingen som bryr sig så länge du levererar på för kort tid och jävligt bra. Jag levererar t.ex 3 fotorealistiska exteriörer på 4 dar. Då jobbar jag mer eller mindre i långa chock och vilar mellan 2-5 timmar där emellan. För att jag inte är snabb nog. Något man hela tiden måste träna på. Att få resultat på snabbast sätt.

Är du däremot nyfiken på det, gå en kurs på medborgarskolan eller ta en n00bkurs på pluralsight eller om du är snål, youtube.. Dom är skitbra.

Så jag rekommenderar att 1 lär dig koda bra, shaders, c++, c, java, mel ect. sen starta eget, eller något mer affärsinriktad, ju mer avancerat desto bättre. Sen på det tillkommer ju det webdesign, filmredigering och allt det där för att få ut dina grejer på bästa sätt. Räcker inte med en hemsida med lite renderingar. Den måste vara affärskonstruerad och sälja. Så online marketing
Men om allt du vill är att göra lite kuber och få lön för det så är den tiden över. Industrin kräver att du är på ingenjörs nivå. Dvs du skall kunna skapa en tårtbit av ett tripple a spel eller något i dess likhet. gå kurser kan vara bra, sociala medier ect.

Att folk sitter å flummar med:följ dina drömmar, och här är vi alla kompisar. Nä, tänk så här, detta ska du livnära dig på för resten av ditt liv. Ingen av dina "kompisar" kommer att göra det åt dig. Men sen finns det många killar som gärna "hjälper" en tjej in i branchen samt att det ligger i tiden att gynna tjejerna mer idag än någonsin och det är ju något positivt att huggatag i och köra på det kortet fullt ut. Det finns till och med tjejgrupper på facebook som är till för att just dra in tjejer i branchen.

Finns gott om dem, då ja, den större delen är killar i industrin. Så det är ju helt klart en fördel om du har en söt och nördig tjej. Vi lever trots allt i lilla sverige där splainingen är stor och det finns många tokiga människor inom industrin. Hoppas du slipper träffa dom bara.

Det låter negativt, men sen får man begrunda också att världen bad inte om dig, det var dina föräldrar. Och sådan är mentaliteten ganska genomgående i samhället. En annan grej är att du skall förebygga utbrändhet och hela tiden tänka på det. För rätt va det är kan du inte längre arbeta med 3d.

Så lycka till med allt.

Louise87
Inlägg: 5
Blev medlem: 2016-aug-18 5:51

Re: 3d ett framtids yrke?

Inläggav Louise87 » 2017-jan-10 12:12

Hej! Tack för alla svar tror jag fått den bekräftelse jag behöver kring min fråga. Jag förstår det finns grymt många duktiga 3d grafiker visualiserare m.m där ute och det räcker inte att vara duktig på 1 grej utan måste ha kunskap inom flera program och mjukvaror. Jag har börjat läsa kurser inom programmering och hoppas det ska leda mig rätt. Men mitt intresse för 3D kommer ändå vara kvar och kommer satsa på att jobba med det i någon form i framtiden.

Användarvisningsbild
Peder K
Moderator
Inlägg: 1440
Blev medlem: 2005-jan-03 16:46
Kontakt:

Re: 3d ett framtids yrke?

Inläggav Peder K » 2017-jan-11 15:12

Alltså jag tycker inte alls man behöver kunna flera olika mjukvaror. Ja olika studios använder olika program men, särskillt om du söker jobb som junior, spelar det ingen roll alls. Jag har sett så många ansökningar där juniors och även sk "veteraner" skickar jobbansökningar, listar 500 program dom kan men tittar man sedan på deras reels kanske det hade värt bättre de hade fokuserat på kvalitet istället för att hoppa mellan olika mjukvaror. Jag har inte vart med om en enda gång där man letat efter en artist och antalet mjukvaror man kan påverkat om man blivit kallad på intervju eller inte.

En grej ska man koncentrera sig på. Kvalitet på sitt material man presenterar till studion man söker till. Om du gör bra grejer får du jobb. Det är oxå här, tycker jag, som många skolor inte tar sitt ansvar fullt ut. Många studenter går ur sin kurs och kan program men inte hur man använder program för att göra snygga bilder/animationer/modeller osv. Skulle kunna skriva spaltmeter om detta och åker då och då runt till skolor och har föreläsningar om hur jag tycker man ska lägga upp sin studioetid.

Användarvisningsbild
Mats
Inlägg: 116
Blev medlem: 2004-apr-05 21:57
Ort: Göteborg

Re: 3d ett framtids yrke?

Inläggav Mats » 2017-jan-11 21:31

Intressant diskussion. Jag anser att man bör lära sig ett fåtal verktyg och lära sig dem bra. Sedan är det lite beroende på hur du vill nischa dig. Mindre företag/studios söker oftast generalister medan större söker specialister. Inom arkitektonisk visualisering är 3DS Max med V-Ray som renderingsmotor vanligast. Inom VFX eller datorspel är det blandat men Maya och Houdini är vanliga verktyg. På compositing-sidan är After Effects nog vanligare än Nuke.
If you like to cultivate insomnia. Bed down with a pretty girl.
Amor vincit omnia.

Louise87
Inlägg: 5
Blev medlem: 2016-aug-18 5:51

Re: 3d ett framtids yrke?

Inläggav Louise87 » 2017-jun-15 19:11

Hej! Tag sen jag var inne i denna tråd. Känner mig bara mer osäker på hur jag ska göra nu. Jag har hamnat i det läget i livet då jag faktiskt kan läsa 3d men känner enorm oro till att jag blir arbetslös efteråt. Går det att lyckas jobba med det i Sverige? Smälla kan någon som vet av egen erfarenhet som jobbar med det inom inredning och arkitektur. Tack!


Återgå till "Det fria ordet"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 5 och 0 gäster