Bästa 3D/2D utbildningen i norden?

Kurser, länkar, skolor, mm.
Atlanca
Inlägg: 4
Blev medlem: 2013-feb-20 22:59

Bästa 3D/2D utbildningen i norden?

Inläggav Atlanca » 2013-feb-21 19:08

Hej Animate!
Jag är väldigt intresserad över ta mig in i 3D eller 2D branschen i film/spel design och undrar därför vilka bra utbildningar det finns här i norden?
Jag har tittat runt lite, men jag har ingen aning om vilka skolor som är bra eller ej, iaf här i Sverige. Är sedan rätt intresserad om TRUEMAX i köpenhamn, men 300k kr har jag inte råd med. Vet dock inte om man kan ha tur och få stipendium och hur mycket vet jag heller inte.

Sedan har jag endast begränsad kunskap om 3D, har pillat lite med autoCAD/Catia/blender, men bara grundligt. Så det vore bäst om skolan inte kräver att man ska skicka in 3D Portfolio. Men är rätt erfaren (i jämförelse med andra i min ålder) på fundamentaler i 2D (Anatomi, composition, färg osv).

Tack för att ni tog er en titt!

Användarvisningsbild
Paulo Kiefe
Administratör
Inlägg: 11996
Blev medlem: 2003-jun-10 16:27
Ort: Halmstad
Kontakt:

Re: Bästa 3D/2D utbildningen i norden?

Inläggav Paulo Kiefe » 2013-feb-21 23:14

Tjena :)

Jag är kanske inte riktigt insatt i skolor hit eller dit tyvärr. Det har också lite att göra med vilken inriktning i 3D du önskar. Om du t.ex. vill hålla på med ljussättning är det bättre att du pluggar fotografering och sedan applicerar det på 3D-renderingsprogrammet. Det är mycket bättre så. :)

Med andra ord... inriktning är väl värd att tänka på när du söker dig till en skola. Utöver det är det också viktigt att påpeka att det går att komma i mål genom att kasta sig in i yrkesbranschen. Att hitta ett företag som du kan bli lärling på behöver inte vara fel väg att ta sig i mål. :)

Atlanca
Inlägg: 4
Blev medlem: 2013-feb-20 22:59

Re: Bästa 3D/2D utbildningen i norden?

Inläggav Atlanca » 2013-feb-22 0:42

Hej Paulo!

Vänta lite nu, hur blir man lärling i ett företag? Det låter intressant. Kan du berätta lite mer? Är inte alla konstnärer så upptagna att de knappt har tid till annat än sina arbeten? Iaf så jag alltid tänkt mig.

Jag vill gärna utveckla concept art eller göra 3d animering/modellering eller CG för filmer, för liknande företag som pixar. Har inget emot att gå in mot spelbranschen heller. Är ganska flexibel just nu. Är intresserad av det mesta, måste dock erkänna att jag älskar landskapkonst (allt från natur, städer, sci fi osv). Det är även något jag själv målar i photoshop. Vill gärna utbredda detta till 3D.

Fotografering låter dock j*vligt tråkigt (sorry) men jag har inte tittat in i det så jag kan ju inte säga nåt egentligen. Men om man vill hålla på med CG så kan väl kunskapen vara bra att ha. Jag föredrar att arbeta med att själv bygga upp något från grunden istället för att fånga ett ögonblick. Även hört att fotografering kräver en hel del tålamod och tur, och jag har inget av dem.

Jag tog en titt på The Game Assembly i Malmö, verkade rätt intressant, vet dock inte om skolan är bra eller ej, någon som har erfarenhet som kan dela med sig?

Användarvisningsbild
Rickard Nilsson
Inlägg: 555
Blev medlem: 2004-jun-02 19:51
Ort: ängelholm (skåne)
Kontakt:

Re: Bästa 3D/2D utbildningen i norden?

Inläggav Rickard Nilsson » 2013-feb-22 1:41

om du inte har tålamod så rekommenderar jag ej att du går vidare med dina 3d planer.. om du vill komma någonvart i denna branschen så är tålamod en bra start..
// Rickard Nilsson
jobb http://www.comotion.se

Atlanca
Inlägg: 4
Blev medlem: 2013-feb-20 22:59

Re: Bästa 3D/2D utbildningen i norden?

Inläggav Atlanca » 2013-feb-22 2:01

Kanske uttryckte mig lite generellt där. Det beror ju på vad du gör, jag har dock inte den sortens tålamod att åka mitt ut i ingenstans för att vänta ett par timmar innan jag kan ta mitt foto. Om du förstår. Jag kan dock sitta och pilla på photoshop i 15 timmar sträck och fortsätta efter jag fått min 8 timmars vila.

Jo, jag tittade runt även i The Animation Workshop i Danmark, ser nice ut, någon som har erfarenhet/känner någon från den skolan? Någon tipsade mig, och nivån verkar rätt hög. Har dock inga tveksamheter över att jag kan komma in om jag börjar pilla på portfolio snarast ^_^.

Användarvisningsbild
Paulo Kiefe
Administratör
Inlägg: 11996
Blev medlem: 2003-jun-10 16:27
Ort: Halmstad
Kontakt:

Re: Bästa 3D/2D utbildningen i norden?

Inläggav Paulo Kiefe » 2013-feb-22 9:51

Jag har så mycket i inboxen nu att jag måste fatta mig kort :)

Ta reda på vilken inriktning du vill syssla med och specialisera dig på. (modellering, rendering, texturering, animering, CAD, 3D-printing, modellbygge, scensättning, osv)

Ta kontakt med många företag. Du kan aldrig ha för många företag och kontaktpersoner i din lista.

Skapa dig en trevlig (och enkel/stilren) hemsida och blogg där du kan visa vad du gjort och vad du håller på med

När du hittar någon att samarbeta med och t.ex. vill komma in som lärling, är det mycket värdefullt att du har en attityd som går ut på att "Vad kan jag hjälpa dig med idag?" än "Lär mig allt du kan om 3D!". Var en duktig och erfaren 3D-artists "slav" ett tag så kommer du att se att lär dig saker som du aldrig hade kunnat greppa under en utbildning.

Precis som Rickard skrev... ha tålamod! :) Det är en dygd och du skall nog ha en inställning till att aldrig kunna allt någonsin för tekniken och branschen utvecklas ständigt. Jag har hållit på med 3D-grafik sedan 1989 och känner att jag inte kan det än ;)

Användarvisningsbild
pwrdesign
Inlägg: 276
Blev medlem: 2009-jul-08 10:19
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: Bästa 3D/2D utbildningen i norden?

Inläggav pwrdesign » 2013-feb-22 11:00

Studera fotografering, komposition, studio-ljussättning, det kommer du ha hjälp av!
Gällande skolor så var ju Hyper Island het förut, vet inte hur de är idag.
Lär dig ALLT om det verktyg du vill använda, Maya verkar poppis när det gäller CG-grafik inom film/spel.

http://vimeo.com/36643906

Atlanca
Inlägg: 4
Blev medlem: 2013-feb-20 22:59

Re: Bästa 3D/2D utbildningen i norden?

Inläggav Atlanca » 2013-feb-22 12:13

@Paulo
Tack för infon och din värdefulla tid! Jag ska kolla runt lite och se vad jag hittar!
Den attityden har jag för det mesta när det gäller allt som har med konst att göra..

@pwrdesign Kan tyvärr inte se videor med detta sk*tiga 2g internet :D Men jag ska göra det när jag åker hem.

En hel del att studera! Skulle man kunna slänga in dessa kurser emellan åt? T.ex under sommaren? Eller finns det bra böcker om just detta ämne som man kan köpa?

Maya och 3Dsmax, liknande är dock över min budget (lever på lån och studiebidrag just nu och kommer under flera år framåt om jag nu hittar skola). Kollat in lite mer på The animation workshop och det verkar som de håller ganska hög standard, är gratis (förutom material kostnad) och ligger nära hemmet (bara 4h från helsingborg). Jag antar väl att man kan studera Maya där på CG utbildningen. Så att hålla på med 3D hemma med maya/3Ds Max vore nog att hitta utbildning det enda sättet.

Är även intresserad över att lära mig Zbrush!

Användarvisningsbild
Johannes Lindqvist
Moderator
Inlägg: 4256
Blev medlem: 2004-jun-27 1:04
Ort: Osby - Skåne / Olofström - Blekinge
Kontakt:

Re: Bästa 3D/2D utbildningen i norden?

Inläggav Johannes Lindqvist » 2013-feb-23 19:25

Finns ju en del skolor i sverige som lär ut 3D, alla på olika nivåer. Gscept i skellefteå är ju rätt hett, hyper island, å nån skola på gottland med om jag inte minns fel och BTH hade ju en 3D-utbildning, vet inte om den finns kvar.

Har väldigt dålig koll men det jag egentligen ville ha sagt är att förkunskap är värt allt! Söker du till en skola och redan till en viss nivå kan hantera ett 3D-program är det ju lättare för dig att börja lära dig det praktiska som till exempel hur man gör en snygg bild, och inte hur du hittar verktygen i programmet.

Det finns massor tutorials på alla program på nätet, både gratis för newbies men även köpe-dvd som garanterat tar dig väldigt långt.

Ett hett tips är att bestäm dig för en sak du vill lära dig till att börja med. Inte både 3Ds max och vray, zbrush och After effects och characterstudio, inte både animation och produktvisualisering och arkitektvisualisering. Man får fokusera på ett program, och på ett område till att börja med.. 3D är ett så oerhört stort begrepp att om du inte vet precis vad du vill satsa på kommer du nog aldrig nånstans.

Jag började med 3Ds max och modellering. Gjorde inga bilder, sket i ljussättning, provade inte ens vray förrän efter lång tid. Istället började jag bygga saker, från små kaffekoppar till bil efter bil efter bil. Det är ju trots allt svårt att göra 3D-bilder/film om man inte har några modeller, och med kunskapen att modellera tillkommer flera andra väldigt nyttiga förmågor som att hitta var alla verktyg i programmet finns, att navigera vyporten på ett snabbt och effektivt sätt, och givetvis kommer ju texturering som en given del av modellerandet. Därefter började jag plugga ljussättning och sen är jag en självgående 3D-artist. Nu hamnade jag ju på stillbilds-spåret/visualisering men modellering, texturering och ljussättning är lika viktigt oavsett vilken bransch du väljer.

Om du däremot börjar plugga ljussättning och rendering direkt kommer det antagligen gå väldigt trögt för dig eftersom man inte egentligen lär sig själva programmet man jobbar i, utan snarare fysik. Och visst är det viktigt att kunna men kan du inte hantera programmet effektivt har du ingen större nytta av den kunskapen.

Det är betydligt lättare för en 3D-artist att bli fotograf än för en fotograf att bli 3D-artist.
Johannes L Visualisation
http://www.JohannesL.se
hej@JohannesL.se
0703 12 66 97

MBoman
Inlägg: 26
Blev medlem: 2011-sep-21 8:53

Re: Bästa 3D/2D utbildningen i norden?

Inläggav MBoman » 2013-feb-26 10:05

Jag går mitt första av mina 3år på GScept här i skellefteå. Av mina erfarenheter hitills och vad folk leverar här så känns det som en av de bättre utbildningarna i Sverige inom 3D (när jag kollat runt vad de andra skolorna gör).
Var på Nackademin innan (är från Stockholm) och kollade men fick panik på den mini yta de har att jobba på. (har polare som går där som trivs men för min del var det inte rätt)
Kände att jag vill lägga allt på 3D så gjorde valet att flytta upp hit.
http://vimeo.com/59085855
Skolan showreel

Bra saker med GSCept
+Tillgång till mycket
+Du får en grym grund innan du börjar med 3D
+Roliga projekt
+Bra kontaktnät
(http://www.framestore.com/
http://www.moving-picture.com/
http://www.dneg.com/)
tar en titt förbi varje år för att plocka folk på Internship. Så om du vill in på film hos de största i London så bör du kolla hit.
+Egen stationär dator + tillgång till skolans lokaler 24/7 (soft då man kan gå till skolan när som)
+Ruggigt billigt att bo i Skelleftå (jag har en hyra på 2500 medans polare hemma har på 6000)+Bostadsgaranti här
+Den är 3år då det inte blir lika stressigt att lära sig allt
+Vi får prova på allt+utbildningen görs om efter vad företagen vill ha, vi kör med VFX nu istället för vanlig animation

-Skellefteå är en grovt lugn stad, vilket kan bidra lite med en del rastlöshet då jag är van sen innan med en puls av huvudstan. Däremot är det ett plus i sig, då man kan lägga mycket tid på egna projekt/bygga portfolio. Finns ioförsej en studentpub, några clubar, bio, hockey (AIK är stort här :P), fina löpspår men inte så mycket mer än så
-Tyckte vissa kurser var lite orelevanta i början till 3D (som filmhistoria), men endå roliga samtidigt

Men sen säger verkligen ALLA att det är upp dig och inte utbildningen hur bra du kommer bli, vilket jag köper till viss del, men om du erbjuds feta lärare så kommer du endå bli sneppet tyngre/få en annan mentalitet att pusha dig att få sitta på Frontrow på CGHUB (2 av de lärarna jag haft här är de bästa under alla mina år framför en skolbänk).


Men jag tycker du ska fråga dig sj vad du vill?
Om du vill spel, så kanske futuregames är bättre (vi gör spel också)
Om du vill bli tung på animation så kör Animation workshop (vilket verkar vara en av de bättre i europa på animation som jag fattat det men den är rätt saftigt dyr också)

Hoppas det hjälpte lite runt tankarna ;)
/MIcke

Användarvisningsbild
pwrdesign
Inlägg: 276
Blev medlem: 2009-jul-08 10:19
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: Bästa 3D/2D utbildningen i norden?

Inläggav pwrdesign » 2013-feb-26 17:26

När man ser en sån showreel önskar man att man var ung igen! :)


Återgå till "Utbildning - Böcker - Skolor"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst