Vad är er policy?

Frågor om licenshantering för Cinema 4D besvaras här.
Användarvisningsbild
Djb
Inlägg: 129
Blev medlem: 2007-feb-08 16:26

Vad är er policy?

Inläggav Djb » 2007-mar-16 3:03

Överallt bland datorintresserade människor möter man folk som är FÖR fildelning. Ingen bryr sig det minsta om man diskuterar vilka filmer och vilken musik man laddat ner på sistone. Jag känner i princip ingen person som är emot fildelning. (except farmor)

Men när det kommer till specialforum som typ detta, studio forum etc som är specialiserade på vissa program är det plötsligt tabu på att prata om piratkopiering. Är det någon som laddat ner programmet bryr man sig inte om att hjälpa personen och kastar kanske till och med en spydig kommentar. Hoppas ni inte tror att jag försöker smutskasta någon eller några, jag bara ställer en öppen fråga, som kan vara intressant för mig och förhoppningsvis för andra. Varför är det tabu på piratkopierade progs?

Ni som läser det här: Försök även svara på två frågor :) (statistik)

1. Vad har ni för policy när det gäller fildelning av musik, film etc?
2. Vad har ni för policy när det gäller piratkopierade 3d-progs?

Renderwise
Inlägg: 430
Blev medlem: 2004-dec-04 18:32
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inläggav Renderwise » 2007-mar-16 9:21

Det här forumet drivs av Creative Tools. Dom säljer bland annat Cinema 4D och är intresserade av få inkomster för att kunna betala utgifter. Ganska självklart? Om CT skulle se mellan fingrarna med diskussioner på forumet om filbyten och utbyta av programfiler skulle dom nog snart vara uppsagda som återförsäljare av programmet. Logiken är självklar.

Tillverkning av program är inte gratis. Det är inte heller mat, kapitalvaror, kläder eller övriga varor. Tycker du att det är konstigt att detta inte är gratis och man måste betala för detta också? Skillnaden är att dessa varor inte kan spridas på Internet.

Om man har företag och inte kan betala för sina licenser så har man en dålig skött verksamhet och då är det bara att lägga ner verksamheten.

Är man hobbyist och inte har råd med programmet får man skaffa sig en annan hobby.

Svar på fråga 1 och 2 är självklara: Betala för de kommersiella produkter som du använder. Oavsett vad det är!

/Ingemar
Renderwise: Utbildning och produktion i 2D och 3D-grafik
http://www.renderwise.com
Fotografi http://www.tindrabild.se

Användarvisningsbild
Rags
Inlägg: 448
Blev medlem: 2006-okt-01 21:12
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inläggav Rags » 2007-mar-16 11:28

Håller helt och fullt med Ingemar. Framförallt som det finns gratis, lagliga och utmärkta varianter att ladda ner som alternativ. Jag tänker på t.ex. Gimp iso Photoshop, Animt8or/Wings etc iso 3DS/Maya/Cinema o.s.v.
Vissa programvaror av litet äldre varianter brukar komma gratis med tidningar som 3DWorld o.s.v. Det var så jag började med det här - gratis variant av TrueSpace 1.4, vidare till gratis variant av Amapi för att till slut "offra pengar" på en fulllicens av C4D (hade bara råd med grunvarianten dock..).
Om ingen vill betala för saker och ting försvinner de till slut. Det är defenitivt INTE gratis att utveckla! Som någon uttryckte saken för några år sedan "... det sitter 20 personer och jobbar med den här saken. De vill ha pengar till mat och hyra. Dagen efter det att vi skickade master-cd till tryck fanns programmet på nätet för gratis nedladdning. Jag börjar fundera på att göra något annat ...".
//Ragge

Hexster
Inlägg: 82
Blev medlem: 2005-aug-04 10:17
Ort: Bara (utanför Malmö)

Inläggav Hexster » 2007-mar-16 15:13

Renderwise skrev:Är man hobbyist och inte har råd med programmet får man skaffa sig en annan hobby.


Bästa kommentaren på länge. Det är så sant som det är sagt.
Tycker man att Cinema4D, Photoshop eller något annat är för dyrt kan man antingen köpa en billigare dator eller så kan man köpa billigare program.

Den sämsta kommentaren som jag har hört var i en intervju i en dagstidning där någon sa att hans Internet uppkoppling och dator var så dyr att han inte hade råd att köpa program, musik och filmer.

Så för att sammanfatta vad jag tycker: Köp vad du har råd med. Det finns aldrig en ursäkt för att stjäla.

// Hexster

Användarvisningsbild
Djb
Inlägg: 129
Blev medlem: 2007-feb-08 16:26

Inläggav Djb » 2007-mar-16 17:00

Renderwise skrev:Det här forumet drivs av Creative Tools. Dom säljer bland annat Cinema 4D och är intresserade av få inkomster för att kunna betala utgifter. Ganska självklart? Om CT skulle se mellan fingrarna med diskussioner på forumet om filbyten och utbyta av programfiler skulle dom nog snart vara uppsagda som återförsäljare av programmet. Logiken är självklar.


Ah, I see. Jag ber om ursäkt för att vara dåligt påläst. Jag trodde det var ett fritt forum uppstartat av några med tid över och ett brinnande intresse. Det påverkar såklart min ingångspunkt.
Dessutom har jag glömt säga att jag talar om hobbyanvändadet nu, inte företags-aspekten. Den får gärna någon annan ta upp som har erfarenhet och vet.

Renderwise skrev:Tycker du att det är konstigt att detta inte är gratis och man måste betala för detta också? Skillnaden är att dessa varor inte kan spridas på Internet.


Jag tror jag är missförstådd. Jag har inte värderat varken ett eller ett annat ställningstagande.

Jag skulle vilja generalisera det på följande sätt. Dett finns tre typer av ståndpunkter som jag har stött på.

1. Antingen så är man trogen köpare av all musik, film, apps etc. Man laddar inte ner någonting gratis.

2. Man laddar ner allt man kan komma över som man tycker verkar intressant.

3. Man testar många saker via pirat-vägen och det som verkar riktigt kul går man och köper.

Själv är jag nog en 3:a, men personligen har jag inte svårt för någon av dessa möjliga människor. det viktiga är att man motiverar sitt ställningstagande och har tänkt till på ett eller annat sätt.

Där skon börjar klämma i mina ögon är när man tänker på olika sätt i olika situationer. Om man t ex laddar ner gamla rockklassiker och lyssnar på i mp3n men spyr galla över de som använder olicenserade 3d-program lider man av dubbelmoral enligt mig.

Egna värderingar:
Jag upplever att 3d-produktion är en typ av konst, ungeför som musik eller dans fast med ett annat uttrycksmedel. Det görs bilder och animationer, till och med långfilmer(!) Alltså kan man säga att det är en del av kulturen.

Brottsförebyggande rådet här i Sverige arbetar som man hör med att förebygga brott. Detta är en del av ett större projekt - att behålla och öka folkhälsan. Men vad har då visat sig hjälpa på lång (och ibland kort sikt)? Mycket av arbetet har legat kring kultur. Gratis muséer, utställningar på kulturhuset, ungdomsevenmang, filmindustri etc.

Mina egna erfarenheter säger samma sak. Här i Stockholm finns det ett evenmang som anordnas varje år som kallas "ung08" och håller på i en vecka. Personligen tycker jag det är ganska smaklöst men det hör inte till saken. Det man ser är att HELA innerstan är proppfull med ungdomar från hela stan, och alla förorter runtom. Gissa nu varför Stockholms stad anordnar det. Jo, det är till mycket stor del för att förebygga brott. Och det funkar! Förenklat: När kidsen inte har något att göra går de ut och slåss istället.

Om man nu tänker på de kreativa människorna som potentiellt kan skapa något som andra uppskattar ser jag det som positivt även om det är stöld i första hand. Det är en del av kulturen och, enligt mig, allas rättighet att utöva sin kreativitet.

Skillnaden mellan stöld av musik, film, program mot matvaror, kapital etc:

1. Det är kopiering, inte stöld i sin defintion, alltså betyder det att upphovsmannen inte blir av med något fysiskt.
2. Alla har olika upplevelser av dem. T ex latrin-tömmar-urban, 52, som aldrig blivit uppmuntrad till att skapa i hela sitt liv kommer bara att stirra in i skärmen och se förvånad ut när han ser X, Y och Z i cinema4d.
När det gäller mat t ex blir alla lika mätta av att äta den.

Självklart är det tråkigt om utvecklarna inte får betalt ordentligt men när det gäller företagsanvändandet måste företagen ändå köpa licenserna och den målgruppen kommer alltid finnas kvar. Alltså vill jag inte legalisera fildelning, men att se det som ett brott mot mänskligheten är fel. Datorspelandet sänkte ungdomsbrottsligheten avsevärt i Sverige enligt en undersökning jag såg på TV för ett par år sen. Hellre fildelning än slagsmål, riktig stöld och mobbing.

Jag tycker man ska betala efter förmåga, internet är en informationskanal av en kaliber vi aldrig kunnat ana. Piratkopiering är en del av utvecklingen. Skapande, kreativitet och inspiration ska inte vara ett intresse bara för de rika, så var det på renässansen men inte längre.
Penslar, pennor och instrument åt folket. Det får vi tillbaka. I överflöd

Santis
Inlägg: 2451
Blev medlem: 2006-okt-22 20:51
Ort: Stockholm

Inläggav Santis » 2007-mar-16 17:25

Håller med både Djb och Renderwise, jag tycker att man ska betala för sina saker men om man ej har råd och alternativet då är att bete sig på ett dåligt sätt, vandalisera etc så kanske det kan vara värt att skaffa en olaglig kopia i ett litet tag iaf. Men det finns ju även gratis program för både 2D och 3D lagligt, men de är ju oftast inte riktigt lika bra och vad är då motivationen att inte ladda ned ett dyrt och bra program?(dåligt samvete?)

Användarvisningsbild
Djb
Inlägg: 129
Blev medlem: 2007-feb-08 16:26

Inläggav Djb » 2007-mar-16 17:44

Santis skrev:Håller med både Djb och Renderwise, jag tycker att man ska betala för sina saker men om man ej har råd och alternativet då är att bete sig på ett dåligt sätt, vandalisera etc så kanske det kan vara värt att skaffa en olaglig kopia i ett litet tag iaf. Men det finns ju även gratis program för både 2D och 3D lagligt, men de är ju oftast inte riktigt lika bra och vad är då motivationen att inte ladda ned ett dyrt och bra program?(dåligt samvete?)


Kul att nån håller med mig lite iaf :). Det här är ju ett komplext problem eftersom 3d-program inte är som penslar och pennor för en som ritar. Skillnaden mellan att måla med bra material respektive dåligt material är ganska liten, skillnaden mellan att jobba i cinema4d och wings är gigantisk. Därför har vi alla ett behov av pra progs. Bra program i sin tur kommer bl.a av kapital och inkomster.

Å andra sidan är piratindustrin otroligt bra marknadsföring. Det är alltid bra när flera får upp ögonen för konst. Det innebär en större mängd potentiella skapare, som kan bidra till kulturen som sagt. De som har börjat sin karriär med piratkopierat och sedan när de blir etablerade går över till licenserat bidrar ju också till marknadsföringen och därmed ekonomin.

Utan kultur går samhället under. Alla som har bidragit (mjukvaruprogrammerare, 3d-artister, sponsorer etc) borde vara stolta över vad som tillförs.

Som jag sa förut, konst vara för alla.

Det ska bli kul att se hur ni andra tänker.

Santis
Inlägg: 2451
Blev medlem: 2006-okt-22 20:51
Ort: Stockholm

Inläggav Santis » 2007-mar-16 17:54

Jo, men det håller jag med om.
Man kanske tappar lusten också av att sitta med Blender eller Gimp (dvs prog som ej kostar), för att om man däremot får känna lite på mer professionella program så är chansen större att man får upp ögonen för det hela och kanske i framtiden kommer att betala lite större summor för olika program. För man orkar oftast inte sitta med wings och spara till 3DstudioMax eller liknade, specielt inte om man har dåligt med pengar, motivation och DC++ på datorn.

pixel8_
Inlägg: 587
Blev medlem: 2005-mar-06 12:14
Ort: Farsta / Stockholm
Kontakt:

Inläggav pixel8_ » 2007-mar-16 18:06

Angående mjukvaror:

Jag tror inte ett företag går under ifall folk piratkopierar, snarare tvärt om.
som Djb sa så är det bra reklam (åtminstonde i vissa fall).
Om jag vill börja med en ny hobby och behöver en programvara för det så har jag inga problem med att tanka hem en kopia från nätet och använda den, tycker jag däremot att det är kul och jag ser en framtid i den hobbyn så har jag inget emot att köpa programvaran...

Ska man jobba proffetionellt så tar det inte lång tid att tjäna in dom pengarna som programvaran kostar och kan man inte köpa det då så kanske man ska satsa på nån branch som inte kräver några verktyg istället.

Jag tror det finns få människor som är 100% lagliga och piratkopiering för eget bruk är ganska milt jämfört med andra brott.
Helt ärligt så bryr jag mig inte så mycket, var och en får sköta sitt...

Och angående C4D, det kostar ju typ ingenting med tanke på vad det går att göra med det och dom pengarna man kan tjäna på det man gör..eeergh

Lite tveksamt kanske, men det beror på hur man ser på saker.
Piratkopiera hellre en cd-skiva än och kör 50 på en 30-väg!


Trävlig älg!

// micke

Användarvisningsbild
kickro
Inlägg: 161
Blev medlem: 2006-maj-05 20:31
Kontakt:

Inläggav kickro » 2007-mar-16 19:52

så som pixel8 sa "Jag tror inte ett företag går under ifall folk piratkopierar, snarare tvärt om" dom stora företagen för mjukvara som Microsoft och Adobe dom börjar gynna piratkopiering för på detta sättet sprids deras produkter.

Det dom satsar på nu är att få folk att registrera produkterna för att få tillgång till uppdateringar och annat skoj.

" Microsoft verkar ha förstått att piratkopiering inte går att stoppa. Nu kommer Jeff Raikes, ordförande för Microsoft Business Group med ett uttalande om att ifall folk ändå ska piratkopiera ser han helst att de piratkopierar Microsofts produkter istället för konkurrenternas eftersom han hoppas att de kommer uppgradera sig till betalkunder med Microsofts nya licenssystem.

Detta är en metod som används flitigt på webben. Ge tjänster gratis och ta sedan betalt för extra funktoner. Adobe har också tidigare uttalat sin tacksamhet för att deras Photoshop blev piratkopierat och därmed branschdominerande när konkurrenterna slogs ut på grund av hårda kopieringsskydd. Licenser köps inte av grafikintresserade ungdomar utan av de reklambyråer de börjar jobba på när de blir lite äldre. På samma sätt lever Microsoft på att deras operativsystem ingår i färdiga datorpaket och kontorslösningar snarare än säljs separat. "

från http://piratbyran.org/index.php?view=news

pixel8_
Inlägg: 587
Blev medlem: 2005-mar-06 12:14
Ort: Farsta / Stockholm
Kontakt:

Inläggav pixel8_ » 2007-mar-16 22:16

kickro skrev:Licenser köps inte av grafikintresserade ungdomar utan av de reklambyråer de börjar jobba på när de blir lite äldre


Den delen gillade jag mest, I slutändan så vinner företagen på det.
Dom som jobbar med grafik har ju formodligen licenser och om "Arne 11 år" använder en olaglig version av Photoshop t.ex spelar väll ingen roll?

Hade han inte fått tag i en kopia så kanske han hade spelat flöjt istället.
När arne sen börjar jobba och kanske startar ett eget företag eller hamnar på en reklambyrå kanske han har tillräckligt med förnuft att skaffa en licens.....

Det finns nackdelar och fördelar, Men hade inte Piratkopiering existerat så hade nog färre licenser sålts idag....

Jag säger det igen.. piratkopiering sk**ter jag i, Men är man seriös eller har ett brinnande intresse så kan man spara ihop lite pengar för sina licenser.

Nu ska jag knäcka än bäzz! : )
// m

Hexster
Inlägg: 82
Blev medlem: 2005-aug-04 10:17
Ort: Bara (utanför Malmö)

Inläggav Hexster » 2007-mar-16 22:51

[quote="pixel8] Dom som jobbar med grafik har ju formodligen licenser och om "Arne 11 år" använder en olaglig version av Photoshop t.ex spelar väll ingen roll? [/quote]

Om Arne 11 år låter bli att ladda hem en olaglig kopia av Photoshop CS2 så kanske han köper en laglig version av Photoshop Elements. Så visst förlorar tillverkarna på piratversioner, allt annat är bara lögn för att döva samvetet.

// Hexster

PS. Jag tror nog aldrig att vi löser detta här och liknande diskussioner på andra forum brukar på sluta dåligt, så kan vi inte lägga ner detta och prata Cinema4D istället? DS.

PPS. Dessutom så är detta Creative Tools forum och de säljer licenser så respektera dem och pratat enbart lagliga program. DS.

pixel8_
Inlägg: 587
Blev medlem: 2005-mar-06 12:14
Ort: Farsta / Stockholm
Kontakt:

Inläggav pixel8_ » 2007-mar-16 23:30

Hexster skrev:Om Arne 11 år låter bli att ladda hem en olaglig kopia av Photoshop CS2 så kanske han köper en laglig version av Photoshop Elements. Så visst förlorar tillverkarna på piratversioner, allt annat är bara lögn för att döva samvetet.

// Hexster

Finns ju lite olika åsikter om det där. Du säger att det är en lögn, andra inte. Även om dom förlorar några ören eller inte, så tjänar dom EXTREMT mycket pengar...
Arne borde helt klart köpa Photoshop elements eller kanske någon annan programvara som funkar lika bra för en mindre summa, men alla är inte som Arne och alla företag gör inte nerbantade och billigare versioner av sinna program...

Hexster skrev:PS. Jag tror nog aldrig att vi löser detta här och liknande diskussioner på andra forum brukar på sluta dåligt, så kan vi inte lägga ner detta och prata Cinema4D istället? DS.


Håller med.
Det handlar ju om åsikter så det är meningslöst att diskutera, tänk om alla människor var överens....

Hexster skrev:PPS. Dessutom så är detta Creative Tools forum och de säljer licenser så respektera dem och pratat enbart lagliga program. DS.


Mjo såklart, men jag tror tråden handlade om folks åsikter, inte att vi alla ska säga "kom så piratkopierar vi, det är OK". Men visst, tråden är totalt meninglös i detta forum eftersom ändå ingen kommer säga "jag tankar hem olagliga kopior 24/7"
Det spelar ingen roll vilka åsikter man har, det ger en inte mer rätt att svara på tråden om man tycker piratkopiering är negativt, Vill inte CT ha tråden här så kan dom ta bort den...

// m

Katarina
Inlägg: 800
Blev medlem: 2004-maj-28 10:49
Ort: Haninge

Inläggav Katarina » 2007-mar-17 17:56

Jag håller helt med Renderwise. Jag har köpt datorer och mjukvaror för massor av pengar, jag kan släppa in Piratbyrån eller vad de heter, alla licenser och serienummer på rubbet har mina namn på. Jag kan med gott samvete lämna in min trasiga dator på verkstad och de får gärna kika vad jag har installerat och ringa Adobe, Maxon med flera och kolla.

Ta bara de som tillverkar ett bra program t ex Maxon. Dessa företag tjänar inte bara pengar, de har omkostnader också. Det kostar att sätta en kille eller tre att utveckla ett program. Det kostar att köpa in utrustning att kunna utveckla produkten på. Det kostar också en massa pengar att betala annan kringutrustning som behövs för ändamålet, killen kanske vill sitta på en stol vid ett bord? Dessutom finns det dom som tillverkar DVD-skivorna du hittar i din förpackning när du köpt programmet, de kostar också en slant. En fotograf eller illustratör ska designa omslaget och göra den redo för tryck. Och så ska ju manualer tryckas upp…! Nån måste ju sätta manualen på en dator som dessutom kostar pengar i inköp, sättaren behöver också sin lön.
Papper och färg kostar liksom tryckaren som står och trycker upp allt. Tryckpressen tar upp en viss yta i lokalen liksom dess slitage måste räknas in i tryckkostnaden (nu pratar vi snart företagsekonomi fullt ut här). Sen kommer bokbindaren in i bilden som också han använder material, tar upp en viss yta och använder maskiner för att slutproducera produkten och han behöver också lön. Och så kan vi räkna in försäkringar, om nåt skulle hända.
För att inte nämna transportföretaget som hämtar förpackningarna med lastbilen för nån miljon kronor i inköp och levererar dessa hos beställaren som Maxon t ex.
Och några kunder vill väl köpa programmet per postorder, då kostar frimärket och emballaget också. Plus etiketten man sätter på försändelsen. Etiketten har kanske en snygg logga i färg som är tryckta på tryckeri och skrivaren använder ju toners för att printa ut din adress. Kedjan är lång när man tänker efter hur många företag som blir inblandade i en enda produkt innan den når din brevlåda.

Om X antal personer fildelar och kopierar en massa program etc vilket kan röra sig om tusentals personer, så blir det svårt för alla i den här produktionskedjan att få de intäkter som behövs för att hålla företaget flytande. För att täcka upp denna urholkning som pågår måste de höja priserna, annars skulle företaget gå omkull. Det värsta är att nån eller några måste sluta sina jobb för att företagen som är inblandade i denna kedja inte får in tillräckligt med pengar pga att folk kopierar och fildelar.
Tänk er att vakna i morgon bitti och upptäcka att Maxon inte finns längre pga att alltför många fildelat Cinema 4D så kostnaderna är hiskeligt höga mot intäkterna… Hemska tanke.

Nej, jag är helt emot fildelning och kopiering av både musik och program. Det kan väl inte vara så kul att behöva lämna in sin trasiga dator på verkstad och de ”råkar” kolla om licenserna är lagliga och man sitter med enbart kopior på hela rasket…?
MVH Katarina

Katarina
Inlägg: 800
Blev medlem: 2004-maj-28 10:49
Ort: Haninge

Inläggav Katarina » 2007-mar-17 18:13

kickro skrev:Det dom satsar på nu är att få folk att registrera produkterna för att få tillgång till uppdateringar och annat skoj.

…eller för att komma åt dom. ;-)

kickro skrev:Adobe har också tidigare uttalat sin tacksamhet för att deras Photoshop blev piratkopierat och därmed branschdominerande när konkurrenterna slogs ut på grund av hårda kopieringsskydd.

Undrar hur man lyckas aktivera Photoshop på fler burkar än en…?
Det var väl kanske därför Elements föddes, en nedbantad version av Photoshop men runt 1000-lappen. Som hobbyist räcker Elements långt och väl. :-)
MVH Katarina


Återgå till "Licenshantering"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst