Att sitta och jobba framför en dator kan vara påfrestande för kroppen, inte minst handlederna. Vid inflammation i handlederna eller andra besvär är handledsskydd att föredra. Det är viktigt att arbetsplatsen är utformad på ett sådant sätt som underlättar för kroppen.

Det är många som spenderar flertalet timmar framför datorn varje dag. Mycket datorarbete kan ge olika belastningsskador om du inte har rätt ergonomi. Armbågar och handleder är ställen på kroppen där det ofta uppstår olika skador. Om du har drabbats av en handledsskada kan du köpa stabiliserande handledsstöd online som kan vara till stor hjälp. Det finns många olika hanledsstöd och handledsskydd som effektivt kan avlasta din handled. Om du har mycket smärta i handleden kan du med rätt handledsstöd hålla handleden i ett neutralt läge som kan bidra till att minska smärtan. Ett handledsstöd är perfekt använda vid exempelvis karpaltunnelsyndrom, en stukad handled eller inflammation i handleden.

Tangentbord och mus ska ha en bra placering

För att minska belastningen på din handled är valet av datormus viktig. Datormusen ska passa för just din hand och du bör ha den nära kroppen. Helst av allt ska datormusen vara centrerad mellan tangentbordet och din mage. När du arbetar ska du sträva efter att ha händerna inom axelbredd. När det gäller tangentbord ska det helst inte vara uppåtvinklat eftersom det kan utgöra en påfrestning för handlederna, underarmarna och armbågarna. Det ska kännas avspänt och bekvämt att skriva på tangentbordet. Magen ska du helst ha mot skrivbordet med mellanslagstangenten rakt framför dig.

Arbetsplatsen ska vara bra planerad

När du har ett stillasittande jobb framför dator är det viktigt att utforma arbetsplatsen på ett sätt som gör att du minskar risken för belastningsskador. Ergonomi är också mycket mer än att stå och sitta på ett bra sätt. Det handlar även mycket om att planera och organisera arbetet på ett hållbart sätt. En arbetsplats framför datorn ska vara utformad på ett sätt som gör att du kan arbeta utan att få känningar i nacke, rygg, skuldror eller få problem med synen. Ju längre tid du sitter framför datorn och arbetar desto viktigare blir utformningen av din arbetsplats. Tänk på att röra på kroppen med jämna mellanrum.

Stäng meny