Funderar du på att starta eget företag? Har du en produkt eller en tjänst som du tror att världen inte kan vara utan? Det kan vara en bra idé att du tar hjälp av en advokatbyrå när du startar företag.

Att starta eget företag kan sannerligen vara ett stort projekt. Det är mycket att tänka på och många bitar som ska falla på plats för att du ska nå framgångarna du drömmer om. Med det sagt kan beslutet att starta eget också vara det bästa beslutet du någonsin fattar. Samtidigt kan det vara guld värt att du tar hjälp där det behövs. Inte minst kan det vara värdefullt att få juridisk hjälp av en advokatbyrå för att reda ut eventuellt snåriga frågor.

Vad kan en advokatbyrå hjälpa dig med?

Beroende på vilken typ av verksamhet ditt företag ska ägna sig åt kan det finnas mer eller mindre stora frågor att ta ställning till och reda ut. Om du till exempel utvecklat en egen produkt finns det kanske upphovsrättsliga frågor att ta ställning till. Planerar du att anställa personal kan hen advokatbyrå hjälpa dig utforma bra anställningsavtal. Detsamma gäller om det kan bli aktuellt för ditt företag att anställa sommarpersonal. Är tanken att du ska sälja produkter eller tjänster med Europa eller världen som marknad? Då finns det en hel del regler att ta hänsyn till. En advokatbyrå kan också vara till stor hjälp om du nyligen flyttat till Sverige. Ekaterina Komarova kommer från Ryssland och berättar i en intervju med Sveriges Radio om sina erfarenheter av att starta företag i Sverige.

Andra viktiga saker att tänka på när du startar företag

Att skaffa juridisk hjälp är inte det enda som kan vara bra när du startar företag. Verksamt.se har en behändig checklista som du kan ta hjälp av innan du startar själva processen med att starta eget. Américo Fernández som jobbar som företagsanalytiker hos SEB understryker ytterligare några vettiga förberedelser i en artikel publicerad på Aftonbladet:

  • Skaffa dig en personlig buffert som täcker dina utgifter för åtminstone 5-6 månader
  • Fundera över om du ska starta enskild firma eller aktiebolag
  • En redovisningsbyrå kan också vara en bra idé för att se till att bokföringen blir korrekt
Stäng meny